NGEEEEEEEEE..........arini iouls agak rajin bersiaran..bos takdelah pulak dari pagi...entah ke mana pulak agaknye... tp yang penting leh la wat aktiviti jahat skit... sbb sistem kat opis pun down..mcm tau2 je suh wat jahat skit...saje nak duga keimananku di bulan yang mulia ini.......
N3 nie dah lama sgt dok peram... tp teringin nk buat lagi...sbb encik hubby sibuk tanye bile nak buat g... Actually iouls buat nie ikut citarasa ioulks...dok edit2 ngn derhaka2 skit kat resepi2 yang ada dalam mana2 tenet.... pastu ngn tanye kawan2 opis la cane nk buat kari kepala ikan yang mabeles nie...
bAHAN2nye..pejam mata pun bolehla..senang je
Kepala Ikan Merah(Belah dua di bahagian tgh)di cuci dan direndam dengan air asam jawa selama 15 minit
Kayu manis dan adik beradik seangkatan
1 sudu kecil halba
6 sudu besar rempah kari ikan(iouls guna baba's)
2 sudu serbuk cili(iouls guna baba's)
Minyak utk menumis
2 sudu besar air asam jawa
1 cawan santan pekat
1 cawan air
1 batang serai(diketuk)
1 sudu besar gula melaka
2 labu bawang besar(di mayang)
3 biji bawang putih(di racik2)
1/2 inci halia(ditumbuk halus)
2 tangkai daun kari
3 biji lada besar(warna hijau)
5-6 tangkai bendi
1 biji tomato
garam
Cara-caranya:
Dikuali panaskan minyak...Tumis Bawang besar, bawang putih, halia,kayu manis dan seangkatan hingga naik bau..masukkan daun kari..tumis sebentar.. dan masukkan halba dan serai..
Masukkan serbuk cili dan serbuk kari(yang dibancuh dengan sedikit air) tumis hingga tanak.. jangan smpai kering, kalau kering leh le tambah air..ulang proses sehingga 3 kali..utuk kari betul2 tanak...
Masukkan air.. dan air asam jawa.. garam dan gula melaka...apabila mula mendidih..masukkan kepala ikan...dan tutup dengan penutup selama 10 minit...dengan api sederhana... kaupkan ikan sekali lagi,masukkan bendi dan tomato dan cili hijau dan santan pekat... tutup sekali lagi selama 10 minit..dengan api sederhana.... adjust rasa... erm..pasti memukau selera!!!
Selamat Mencube ye kawan2........