Cari Blog Ini

Rabu, 6 Februari 2013

Fish AND Chips sedap sgt!!!!!

ASSALAMMUALAIKUM....

Apa khabar semua peminat...wah lagaknya mcm ramai peminat...ada ke??? verangan je uolss..xpe kan? bolehla..bolehla...xpelah buat blog nie bukanlah nak harap org komen...saje je suka2..buang masa..boleh???
Kembali bersiaran topik apa nak share ye?ok pasal mknn mmg rajin la iouls share...baru2 nie kerajinan buat fish n chips versi diet.. high protein.... wah mmg best tau...suami...senyum smpai ke telinga mkn. he3...cayang diaaaa......... ekceli byk la google resepi pasal Fish N Chips tu.. cedok resepi nie skit..resepi tu skit...so bila bergabung MELETOP!!! amboihhh...........

ehmmmm... nmpk sgt mcm omputih selalu kata tu...FINE DINING katanyaaa...
Resepi empunya diri nie dapat dr pelbagai blog masakan... so kite alter la ikut citarasa n apa yang ada jer...

RESEPI FISH N CHIPS WITH GARLIC CREAM SAUCE

2 Keping Fillet ikan dori
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
sedikit serbuk kunyit
garam secukup rasa
black pepper secukupnya
1 biji telur
1 cawan air
Serbuk Roti secukupnya.

Caranya: 
Perap fillet ikan dengan sedikit garam dan black pepper(Ketepikan)
Sediakan mangkuk...dan bancuh tepung gandum, tepung jagung, telur, garam dan black pepper dengan air.

Fillet ikan celup dalm bancuhan tepung +golekkan ke serbuk roti.+goreng secara deep fried.Kawal api..jgn hangit diluar dlm tak masak pulak ye...

RESEPI GARLIC CREAM SAUCE

3 Biji bawang putih(diketuk dan dihiris)-dlm resepi 6 biji saya kurangkan

Serbuk daun parsley secukupnya
1cwn cream masakan/susu segar
2 sudu butter
cendawan hitam(hiris dadu)
Bawang besar(holland)hiris dadu
2 slice cheesedale
1 1/2 cwn air
garam

Caranya:
Tumis bawang besar dan bwg putih dan cendawan hitam dengan butter/olive oil smpai naik bau.
Masukkan Cream dan daun parsley dan air...biar mendidih,
masukkan cheesedale dan garam.
Dengan api yang sederhana, kacau hingga pekat.
Bila dh sejuk.. blend  dan tuang semula dlm kuali utk dptkan tekstur yang sebenar...(saya xblend pun) malas

Sayur mayur tu saya kukus 5 minit then fried dgn garam dan pepper, garam skit...senang kan???

Ekceli inovasi dlm masakan tu penting...kite just try n error ikut kreativiti memasing..takkan nak tegak je masak kan?? memasak pun adalah seni tau...So selamat mencuba!!!

Tengoklah tu tak toleh ke kiri kanan tatkala kekanda ku menyantap...hu3

YANG PENTING SADURAN TEPUNG TU MMG BEST... IKAN KITA RANGUP DILUAR DAN LEMBUT DIDALAM.... 
SO KORANG2 YANG NAK TRY NIE MMG WAJIB TRY MURAH JE KOT IKAN DORI NIE YANG FROZEN SEPEKET TU TAK SMPAI RM5.... 

GOOD LUCK!! SMPAI BERTEMU LAGI!!!