Cari Blog Ini

Isnin, 1 Ogos 2011

Soalan pemes di bulan puasa "NAK BUKA APA ARINI???" ngeee

hehehe...sorrylah..arini iouls terlebih rajin nk update..bukan apa..boss takde... gamaknye balik kampung..seminggu lak tu... apa lagi...rakyat malaysia sambut merdeka 31 ogos.. kami kat sini 1 ogos dah merdeka..tapi seminggu je la..he3

dah masuk hari kedua berpuasa... semalam tekak nie teringin nak mkn mihun sup... time tu sekitar jam 11 pagi..masuk lepas zuhur,,dok bbm kat hubby...mcm nk mkn lempeng cicah sardin... hehehe.. smlm gamaknye tekak iouls tekak kampung sikit... so semalam dh mkn lempeng cicah sambal sardin ngn sambal kerang...
so arini.. nk mkn apa? mcm teringin nk mkn steamboat...hehehe...arini tekak dh mula ngada2 dah..baru 2 hari berpuasa..tp kene layan gak tekak nie... sbb mlm tadi terlepas bangun sagur..sedar2 dh kul 6 pg..so mintak tlg jasa baik encik hubby bwk iouls nk mkn steamboat la ptg nie....
tp bile tgk koleksi gambar2 menu yang iouls pernah masak tetibe je teringin nk mkn bende nie:-

fullamak....meleleh aiur liur wa ckp lu.... nie time rajin mengundang... lama dh tak buat pecal nie(mknn tradisional org jawe la katakan) tekak kampung iouls mmg berselera ngn nie..takyah mkn nasi pun takpe..dok ratah pecal nie saje.... ehm...tapi sorrylah..harini tekak iouls nk mkn steamboat la...yang lain dr yang lain... cari yang dekat2 area putrajaya je la..tapi tak maulah johnnys.... boringla.... mana tempat ada steamboat best nie??? lalalala.....

upsss...sorry..taknak tayang gmbr lagi...sbb maghrib nk berbukak puasa lambat g kan... saje je cuci2 mata... ehm... mkn kari kepala ikan pun sodappp.....mana satu nak mkn nie....!!!!                                                                          

WFC- sedap hingga tergigit jari mertua..lalalal~

Assalammualaikum...ngeee..lama giler iouls tak update kat sini..sibuk ngn keje..pastu broadband kat rumah tersangatlah lembab... kat ofis lak takleh nak curi-curi berblogging... sebab boss ada je kat sebelah iouls nie haa...
takut kantoi la pulak kan..

Actually, iouls nie takdelah berminat sgt nak update blog pasal cerita-cerita iouls..sbb bukan artis pun..takdelah cerita hot nk story mory... husband iouls pun bukan lah KFCM nak gempak cerita mcm jejari tak berapa nak runcing tu kan?hehehe..jgn marah..gurau je...


So entry kali nie...mcm biasalah.. pasal makan..actually byk je menu-menu best yang iouls buat..tp malas la nk update..ikut gerak hati je..nk update2 nie... so jomla kite layan menu terbaru yang iouls buat baru-baru nie... tu dia..WFC = wawa friend chicken... ngeh3.... nama tak komersial langsung kan??? ada aku kesah???
Alkisahnye..iouls dh kali kedua buat nie... bile tetibe hubby request nak lagi.. tu yang buat tuk kali ketiga.. kalau dia dh mintak tu..maksudnya mmg sodap la tu...kalau kite try resepi ke menu baru dia tak mintak lagi..maksudnya..masih tak mencapai piawaian MASTERCHEF la tu..ecece....Resepi nie senang je.. ala main campur2 je..takyah nk sukat bagai..tapi disebabkan nak tayang kat sini... untuk penggemar2 ayam goreng ala2 KFC boleh la try resepi iouls nie... he3....

Sumber resepi iouls tak igtlah..tp iouls derhaka skit ikut citarasa iouls... utk mendapatkan rasa exactly mcm KFC susahla beb... tak pasal2 iouls kene saman kan..sbb tiru resepi pulak...so iouls edit2 je ikut tekak sndiri..

Bahan Perap
8 ketul ayam
1 sudu teh garam
2 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar serbuk lada putih
1 sudu besar serbuk lada hitam
3 biji bwg putih(diketuk) dan cincang halus
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk sup ayam atau daging
1 sudu teh serbuk penaik/serbuk roti

Bahan Sadur
1 cawan tepung jagung
1 cawan tepung pulut
3 sudu besar tepung goreng ayam
3 biji telur
1 sudu besar serbuk lada(tak nk buh pun takpe) kalau nk pedas buh la
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk penaik/serbuk roti

cara-caranya:
Perap semua bahan-bahan perap selama 2 jam...
satukan semua bahan-bahan sadur kecuali telur.
di mangkuk lain,pecah kan telur... pastu celup ayam dlm telur
pastu sadur dengan tepung-tepung yang disatukan tadi...goreng secara deep fried..ayam nie kurang 10 minit dh masak(kalau deep fried la)hehehehe

so selamat mencube!!