1 cawan tepung jagung
1 1/2 gula pasir
4 helai jus daun pandan
7 1/2 cawan air
Lapisan Atas:
1 cawan tepung jagung
4cawan santan pekat
4cawan air
1 1/2 sudu teh garam(rata)
Pewarna hijau(jika kurang hijau)iols letak sikit je..
Sengkuang cina/jagung tin(Optional)
Langkah2nya seperti :
Lapisan Atas:
- Blend (daun pandan,letak 1/2 cawan air), tapis dan ambil jusnya sahaja.
- Di dalam periuk, masukkan 7 1/2 cawan air, gula dan tepung jagung.
- Masak atas api, sentiasa kacau dengan api sederhana, biar hingga pekat dan kilat.
- Masukkan ke dalam jug, supaya senang utk proses tuang ke dlm adunan pandan
kalau takde jagung tin pun voleeyyyyy......
Lapisan Bawah:
- Dalam periuk, masukkan santan dan air dan garam
- Kacau sentiasa dengan api sederhana.
- Biarkan sampai kilat dan pekat.
- Masukkan ke dalam jug,supaya senang utk proses tuang ke dalam acuan pandan.
Selamat Mencuba!!
iols guna jagung tin je...sebab cari sengkuang cina takde....voleyy je....tak sakit perut pun :)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan