Cari Blog Ini

Khamis, 18 November 2010

Resepi Kuih Tako

Lapisan Bawah:

1 cawan tepung jagung
1 1/2 gula pasir
4 helai jus daun pandan
7 1/2 cawan air

Lapisan Atas:

1 cawan tepung jagung
4cawan santan pekat
4cawan air
1 1/2 sudu teh garam(rata)

Pewarna hijau(jika kurang hijau)iols letak sikit je..
Sengkuang cina/jagung tin(Optional)

Langkah2nya seperti :

Lapisan Atas:

  1. Blend (daun pandan,letak 1/2 cawan air), tapis dan ambil jusnya sahaja.
  2. Di dalam periuk, masukkan 7 1/2 cawan air, gula dan tepung jagung.
  3. Masak atas api, sentiasa kacau dengan api sederhana, biar hingga pekat dan kilat.
  4. Masukkan ke dalam jug, supaya senang utk proses tuang ke dlm adunan pandan
*Tuang ke dalam adunan..sebelum tu..taburla sengkuang cina yang telah di racik halus.
kalau takde jagung tin pun voleeyyyyy......

Lapisan Bawah:

  1. Dalam periuk, masukkan santan dan air dan garam
  2. Kacau sentiasa dengan api sederhana.
  3. Biarkan sampai kilat dan pekat.
  4. Masukkan ke dalam jug,supaya senang utk proses tuang ke dalam acuan pandan.
Biarkan sejuk, masukkan dalam peti ais..pun voleyyy.......
Selamat Mencuba!!




iols guna jagung tin je...sebab cari sengkuang cina takde....voleyy je....tak sakit perut pun :)
















bancuhan lapisan bawah,pastikan berkilat cenggini tau..pastu buh dlm jug...so takde lah penat masa nak menuang ke dlaam bekas pandan tu.......









tadaa...dah siap tuang...cenggini la..tunggu sejuk,
sementara tu..gie la bancuh tu lapisan atas laks....










dah siap dah..... kejap je........














pastu tuang je... nanti2..tak leh mkn lagi..biar dia sejuk dulu ye...






hmm...proses menyejukkan..masa ni still hangat!!!














ok..dah siap...get ready nak bawak g opis esok...
tapi iols masukkan dlm peti ais...kalau biar dekat luar takut semut mkn dulu......








Tiada ulasan:

Catat Ulasan